אחד הדברים החשובים ביותר לכל בעל עסק (ואם תשאלו אותי אז גם לכל אדם בחייו הפרטיים) הוא להגדיר מטרות ויעדים. כאשר אנו מגדירים מטרות אנו בעצם מתווים לעצמנו דרך מסוימת בדרך למטרות העל הגדולות ביותר שלנו. חלומות גדולים מבוססים על הצלחות קטנות ולכן חשוב שיהיו לנו מטרות ביניים מדידות, ברות השגה וכאלה שנוכל לראות ברוחנו ובאמונתנו שאנו יכולים להשיג אותן. לצד המטרות הללו חשוב להציב יעדים ברורים שיעזרו לנו לתחום בזמן ובמספרים את העמידה במטרות שלנו. בכתבה זו אסקור בצורה הברורה ביותר את הנושא של הגדרת מטרות ויעדים כך שבעוד 5 דקות של קריאה תדעו למעשה כל מה שאתם צריכים בנושא ותוכלו להתחיל להגדיר לעצמכם מטרות לתקופה הקרובה.
מהי רשימת מטרות ויעדים ומדוע היא חשובה?
מתחילים מהבסיס. רשימת מטרות ויעדים היא למעשה רשימה שאתם מכינים לעצמכם ובה אתם מגדירים את המטרות והשאיפות שאתם רוצים להשיג. כל אחד לפי הגדרות הזמן שהוא מציב לעצמו. אנו אישית דואג להכין מטרות ל3 חודשים, 6 חודשים ו12 חודשים קדימה. שימו לב להבדל בין רשימת משימות שיכולה להיות רשימה שעושים בכל בוקר למשימות היומיות או רשימת משימות שבועית/חודשית של דברים שיש לבצע, לבין רשימת מטרות ויעדים שאלו יעדים שאתם רוצים לכבוש לאורך השנה. בסביבות שנים 2013-2015 שעשיתי המון קורסים בהתפתחות אישית ועסקית ולמדתי לראשונה לעומק על החשיבות של הגדרת מטרות ויעדים והכנת רשימה שאנו אשכרה כותבים אותה ולא רק מדמיינים אותה בראש – נתקלתי בלא מעט אנשים שאמרו לעצמם "השאיפות והחלומות שלי אצלי בראש כל הזמן… למה להתאמץ לכתוב אותם?" אז כאשר אתם מעבירים אותם לכתב אתם מתחייבים לעצמכם להשיג אותן, אתם יכולים לחזור אל הרשימה בצורה ברורה ולראות מה הצלחתם להשיג בשנה האחרונה ומה טרם, והמטרות הופכות להיות הרבה יותר ברורות גם בדמיון כאשר הן כתובות על דף בצורה ברורה.
הגדרת מטרות ויעדים בצורה נכונה – כך זה מתבצע:
אני אוהב לחלק את רשימת המטרות והיעדים שלי ל3 קטגוריות שונות: אישית, מקצועית וכלכלית. כלומר, אני מציב לעצמי מטרות ויעדים לשנה הקרובה בשלושת הקטגוריות הללו וברגע שאני משיג מטרה מסוימת, אני מסמן לידה V וכבר מסמן לעצמי את המטרה הבאה.
- מטרות אישיות – כאן אני רושם את המטרות והשאיפות האישיות שלי, החברתיות והמשפחתיות. לדוגמה: להוריד X קילו במשקל, לעבור בהצלחה קורס Y, לצאת עם האישה לטיול לחו"ל וכו'.
- מטרות מקצועיות – כאן ארשום כל מה שקשור למטרות המקצועיות שלי. לדוגמה: להביא 10K עוקבים ברשתות החברתיות עד חודש דצמבר. למכור X יחידות מהקורס הדיגיטלי החדש שלי. להוציא לאור את השירות החדש שלי.
- מטרות כלכלית – כמובן כל מה שקשור בנושא הכלכלי. מכמה אני רוצה להרוויח השנה או לחודש, דרך כמה אני רוצה להכניס משירות חדש או ממכירת קורס דיגיטלי שלי ועד כמה אני רוצה להשקיע בחיסכון לילדה וכו'.
את המטרות אני ממליץ לחלק למטרות של 3 חודשים, 6 חודשים ו12 חודשים קדימה כדי שתוכלו לתחום אותן בזמן, להתוות לעצמכם דרך ולבחון את ההתקדמות שלכם.
איך כותבים מטרות ריאליות מצד אחד אך עם שאיפות גבוהות מצד שני?
מכירים את זה שאתם חושקים במטרה גדולה כל כך עד שהיא נראית לכם בלתי אפשרית להשגה? אז 2 דברים חשובים פה: האחד הוא שאין דבר כזה בלתי אפשרי. אם מישהו אחר יכול – גם אתם יכולים. והדבר השני הוא כמובן שצריך לחלק את המטרה הגדולה להישגים קטנים. זוכרים מה שרשמתי בהתחלה? חלומות גדולים מבוססים על הצלחות קטנות.
רוצים להרוויח מיליון דולר בחודש? אחלה שאיפה ואין סיבה שלא תגשימו אותה! זה רק עניין של מתי, אם אתם מאמינים בעצמכם האיך כבר יגיע. כמובן שחשוב לחבר לזה פעולה, התמדה, שיפור תוך כדי תנועה ועוד אמונה כשאחרים מנסים להוריד אתכם, אבל זה יגיע. בינתיים, טוב יהיה להתחיל מהגדרת מטרות ביניים. אם אתם רגילים להרוויח 10,000 שקלים בחודש, חשבו איך אתם מרוויחים 15 או 20 אלף שקלים בחודש. כאשר תגשימו את זה, תציבו רף גבוה יותר והכנסה חודשית גבוהה יותר וכך הלאה עד שתגשימו את המטרה שלכם. לאחריה תוכלו כבר להגדיר לעצמכם מטרות גבוהות יותר אם תרצו.
כאשר אתם באים להכין רשימת מטרות ויעדים אתם רוצים להתייחס ל4 דברים עיקריים:
מה – מה אתם רוצים להשיג?
למה? – מדוע זה משמעותי לכם או לעסק שלכם?
מתי – מתי אתם רוצים להגשים את המטרות הללו? (תחמו אותן בזמן ובפרמטרים מדידים)
איך – וכמובן איך אתם הולכים להשיג אותן.
כלים מומלצים לרישום מטרות ויעדים:
הדרך הפשוטה והקלאסית להכין רשימת מטרות ויעדים היא באמצעות דף ועט. יותר טוב מחברת אפילו כדי שיהיה קל יותר לשמור על התוכן שאתם כותבים בה. אם אתם אנשים של מחשבים/טלפונים ניידים ויותר נוח לכם להקליד מלכתוב ידנית – תוכלו להשתמש באפליקציות NOTES חינמיות, גוגל קלנדר המאפשרת לכם להכין מטרות על פני לוח השנה שלהם או אפילו להשתמש בתוכנה כמו TRELLO שתהיה נהדרת גם לניהול צוותים ומשימות וגם לרישום מטרות ויעדים. הגרסה החינמית שלה בהחלט תספיק לכם.
זה כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא מטרות ויעדים. אם יש לכם שאלות נוספות תוכלו לפנות אליי באתר או ברשתות החברתיות, לשאול, להתייעץ, להגיב.